Luomisessa ei ole aukkoa

Olisin vielä kymmenen vuotta sitten saattanut Juhani Kuosmasen (RV23) tavoin pitää luomisen aukkoteoriaa varteenotettavana selitysmallina. Evoluutio vuosimiljoonineen on siinä mielin kyllästyttänyt populaarikulttuurin, että harva tulee pohtineeksi, mistä ajatus pitkistä ajanjaksoista on peräisin.

 Sitten aloin tutkia asiaa niin teologisesti kuin tieteellisestikin. Päädyin siihen, että aukkoteoria vuotaa kuin seula. Sen ainoa motiivi oli yhdistää luominen ja vuosimiljoonat.

 Raamattu ei kerro meille kovin paljon luomisen yksityiskohdista. Aukkoteorian varhaiset kannattajat ovat monesti yrittäneet tilkitä aukkoja. R. A. Torrey esimerkiksi uskoi, että maa autioitui esiaadamilaisen rodun synnin vuoksi.

 Tämä on lähinnä satuilua, koska Raamattu luonnehtii Eevaa kaikkien ihmisten äidiksi (1. Moos 3:20). Esimerkiksi neandertalilaiset olivat vedenpaisumuksen jälkeen eläneitä Nooan jälkeläisiä. Varhaiset nykyihmiset kehittyivät evolutionistien mukaan jo ainakin 200 000 vuotta sitten, joten aukkoteoria ei voi samanaikaisesti pitää kiinni sekä vuosimiljoonista että Genesiksen sukuluetteloista.

 On loogisinta uskoa, että Genesiksen ensimmäinen jae on tiivistelmä luomisesta ja yksityiskohdat seuraavat toisesta jakeesta alkaen. Pimeys ei välttämättä ole moralista. Avaruudessa voi oikeasti olla pimeää. Maa oli aluksi autio, koska luominen oli vasta aluillaan.

 Jumala kuvaa luomistyötään hyväksi. Lusiferin kapina ei kuitenkaan ollut hyvä, joten sen on täytynyt tapahtua myöhemmin mutta ennen Genesiksen kolmatta lukua.

 Muutkin aukkoteorian tueksi esitetyt argumentit ovat varsin heppoisia. Maa on sikäli kiinnostava sana, että se voi tarkoittaa sekä koko maapalloa että Israelin maata, joten Jeremian kuvaama hävitys (4:23–27) todennäköisesti viittaa vain luvatun maan hävittämiseen eikä luomiseen.

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: